Woensdag 1 januari 2020
Time to go home, we gaan opbreken. Naar het noorden via de Romantische Strasse. Veel kerken en kapellen zijn van binnen ingericht in de stijl van de barok, of rococo. Tis heel bijzonder.
De barok is een Europese stijlperiode die aan het begin van de 17e eeuw in Italië tot ontwikkeling kwam en tot in de eerste helft van de 18e eeuw voortduurde, en die zich kenmerkt door overdaad van vorm. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vroeg-, hoog- en laatbarok. De laatbarok wordt ook wel rococo genoemd. De rococo is een Europese stijlperiode in de beeldende kunsten, die haar hoogtepunt beleefde tussen 1730 en 1760. De naam is afgeleid van het Franse woord rocaille. De stijl ontstond in Frankrijk en Italië als reactie op de strenge classicistische barok van rond 1700. Als hoogtepunten van deze stijlperiode kunnen o.a. de uitbundige Zuid-Duitse rococokerken genoemd worden. In België en Nederland zijn relatief weinig rococo bouwwerken te vinden. Ook de meeste uitbundige 18e-eeuwse barokinterieurs van Belgische en Nederlandse kerken (bijvoorbeeld de Abdijkerk van Grimbergen, de Sint-Nicolaaskerk in Eupen, de Sint-Gerlachuskerk in Houthem en de Oud-Katholieke Kerk in Den Haag) komen niet in de buurt van de Zuid-Duitse rococo-kerkinterieurs.
Na het vullen van de tanks, water,en diesel,gaan we via Unterjoch naar Fussen. In Unterjoch wordt alleen geskied door een kinderklasje, eigenlijk ligt er net als overal nog te weinig sneeuw. We gaan via Fussen en zien uit de verte de koningskastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau liggen. We kijken even in Nesselwang, daar is ook niet zo veel te doen. Dan via Halblech, Steingaden en Rottenbuch. We komen terecht in Peiting waar we blijven staan voor de nacht..
Donderdag 2 januari 2020 – Naar het noorden via de Romantische Strasse.
In Peiting was het stil en koud, maar de volgende morgen wel mooi weer. We gaan eens buiten kijken en doen een wandelingetje. Natuurlijk heeft ook Peiting een kerk met een mooi interieur. Op de terugweg stuiten we op een kleine supermarkt, even wat boodschappen gedaan, dan hebben dat vast. We gaan verder naar Landsberg am Lech. Landsberg heeft een goed bewaard centrum met een barok raadhuis aan een historisch marktplein. De stad maakt een schilderachtige indruk, en ter hoogte van het centrum ligt er een waterval in de Lech. We bekijken het centrum waar best veel mensen op de been zijn maar het is dan ook mooi weer met strakblauwe lucht.
Dan rijden we door naar Friedberg waar we een plek vinden op de camperplaats naast de kerk. We wandelen naar restaurant Zur Linde. Op de terugweg blijkt dat het is mistig geworden, en blijken we naast het kerkhof te staan waar meerdere kaarsjes branden. Aparte sfeer geeft dat met die kaarsjes in de mist….
Vrijdag 3 januari 2020 – Naar het noorden via de Romantische Strasse.
De volgende morgen kijken we even binnen in de kerk. Alweer rococo, of is het nou barok? Het mocht in elk geval wel wat kosten. We gaan verder naar Donauworth, onderweg zoeken we een geocache. Bij een klein kapelletje, zonder barok! Aloys probeert de cache te spotten door de dakranden te bestuderen maar hij blijkt goed verstopt te zitten in het grind 😉 Donauworth heeft ook mooie historische panden maar ze staan in een straat met druk verkeer, dat is best jammer. In Kaisheim vinden we een oud houten kerkje, doet wat Noors aan. Op weg naar Monheim waar we blijven nog snel even naar de Edeka.
Zaterdag 4 januari 2020 – Naar het noorden via de Romantische Strasse.
Van Monheim gaan we via Wolferstadt naar Wemding. In Wolferstadt heb je dan al een beetje zicht op de randen en het gat van de krater van Ries. Dit is een krater van een meteoriet inslag ca 15 miljoen jaar geleden. Het plaatsje Nördlingen ligt er middenin, de mensen die hier woonden hebben jarenlang niet geweten dat dit hier was.
(Wikipedia): De Ries (Duits: Nördlinger Ries) is een gebied in Zuid-Duitsland, waar zich een grote inslagkrater bevindt. De inslag die deze krater veroorzaakte vond 14,3 – 14,5 miljoen jaar geleden plaats bij de zogenaamde Ries-gebeurtenis. De Ries is vrijwel cirkelvormig. De krater is door zijn omvang en de sterke verwering alleen vanuit de lucht duidelijk te herkennen. Vanaf de bodem ziet men de rand van de krater als een richel die langs de horizon loopt en met bos begroeid is. Gelijktijdig met de Ries ontstond vermoedelijk zowel het Steinheimer Becken (Steinheimer krater), als een aantal kleine kraters op de Frankische Alb en in het gebied van de Bodensee.
Huub Bruens schrijft hierover o.a. in het tijdschrift Gea van december 2006:
Een van de meest opvallende elementen op de geologische kaart van Beieren is de cirkelvormige structuur bij Nördlingen, een stad zo’n 50 km ten noordwesten van Augsburg. De Nördlinger Ries, een schotelvormige depressie met een doorsnede van 25 km en een diepte van 150 meter, doorbreekt de langgerekte rug van de Schwabisch-Frankischen Alb. Opvallend is ook het ontstaan: op deze plek is een enorm grote meteoriet ingeslagen. Al meer dan honderdvijftig jaar probeerden Duitse geologen het raadsel van deze structuur te ontrafelen. Vele ideeën zijn geopperd. Sommige wetenschappers dachten dat het een overblijfsel uit de ijstijd was, gevormd door een gletsjer. Anderen schreven het ontstaan van de depressie toe aan de tektonische bewegingen die verantwoordelijk zijn geweest voor het ontstaan van de Alpen. Een enkele geoloog dacht aan een meteorietinslag. Gesteenten, structuren en hoge-druk mineralen De Nördlinger Ries laat zich niet makkelijk verklaren.
Onze belangstelling was gewekt dus bezochten wij in Wemding het Ries-Infocentrum, een kleine tentoonstelling over de krater. En daarna in Nördlingen het Ries Krater Museum. Een mooi museum maar ik vond het wel heel erg uitvoerig. Na een bezoekje rijden we door naar Feuchtwangen waar we een mooi plekje vinden voor de overnachting.
Zondag 5 januari 2020 – Naar het noorden via de Romantische Strasse
Vannacht stonden we in Feuchtwangen met nog 2 andere campers bij een soort sportveld. Alle voorzieningen, we konden zelfs water halen. We gingen via Rothenbrug ob der Tauber waar we al vaker geweest zijn dus vandaag maar niet. We passeerden een chinees uitziend echtpaar met kind en rolkoffers. Blijkbaar komen die ook in de winter hierheen 😉 We kwamen door Creglingen waar we stopten voor een peperkoekhuis, en een geocache. En we kwamen door Werbach en Kreuzwertheim. We zijn vandaag geëindigd in Grosheubach bij een Gasthof c.q. Weingut met een soort binnenplaats waar we mogen staan. Kost 19 euro maar als je gaat eten krijg je 10 euro terug. En je kunt hier douchen, ook wel fijn.
Maandag 6 januari 2020 – Naar het noorden via de Romantische Strasse.
Na het douchen zijn we eerst gaan wandelen, een geocache zoeken. Dat was een erg creatief gedoe, waren we even niet op voorbereid…Daarna de camper kuisen, zoals de Belgen dat noemen en op weg. Erg rustig overal, het is Driekoningen en ze zijn hier volgens mij nog wel behoorlijk katholiek. We zien op meerdere plaatsen kinderen lans de deuren gaan.
Het feest van Driekoningen wordt gevierd op 6 januari. Op 6 januari wordt met het Driekoningenfeest de midwinterperiode afgesloten. In de Bijbel staat dat een aantal wijzen uit het oosten een grote, heldere ster zagen en die volgden naar Bethlehem. Ze gingen op kraamvisite in de stal waar Jezus geboren was. Het verhaal heeft zich door de eeuwen heen gevormd tot het verhaal dat wij nu kennen. Zo werden de wijzen in de loop der tijd drie koningen. De Driekoningen brachten geschenken mee voor Jezus: goud, wierook en mirre.
In Duitsland gaan de kinderen langs de deuren om de huizen te zegenen. Ze schrijven met krijt CMB boven de deuren, wat naast Caspar, Melchior, Balthasar ook Christus Mansionen Benedictat (Christus zegent dit huis) betekent. Er is ook veel bijgeloof met Driekoningen. Zo mogen de kerstbomen pas na 6 januari afgetuigd worden, want anders zou dat ongeluk brengen.
We verlaten Grosheubach (of Kleinheubach?) en reizen via Rollbach, Mespelbrunn, Bad Orb en Gedern naar Romrod. Daar staan we nu om te overnachten.
Dinsdag 7 januari 2020 – Naar het noorden via de Romantische Strasse.
Na het opruimen van de camper zijn we eerst gaan wandelen. Best fris, maar met een warme muts op en handschoenen aan goed te doen. Twee geocaches gevonden, mooi. Helaas is de antennemast van Aloys kaduuk, best vervelend. Thuis maar proberen op te lossen of iets anders aanschaffen. Nog even het sanitair verzorgen, en we gaan op weg. We passeren een kolossaal kasteel in Romrod, nu in gebruik als hotel. We doen nog wat binnendoor, maar uiteindelijk ook een stuk snelweg om uit te komen in Essen- Borbeck. Hier gaan we overnachten bij stoombierbrouwerij Dampfe, waar je heerlijk kunt eten. Overnachten mag op de binnenplaats. Morgen op huis aan.
Woensdag 8 januari 2020
We gaan naar huis – het is niet ver meer. We zijn op tijd op, en gaan even wandelen. Er ligt een geocache niet ver hier vandaan. Dan vertrekken we, en we komen graag nog eens terug 🙂 We gaan via Arnhem, kunnen we mooi even via Ikea Duiven voor een aankoop en een lunch. Dan het laatste stukje en tegen 14.00 uur rijden we het woonerf op. Dan begint het uitpakcircus, ja dat hoort er ook bij. Maar vanavond weer in het eigen bedje, ook fijn.