| Bericht | week 1 | week 2 | week 3 | week 4 | week 5 | week 6 |
MAANDAG 16 MEI 2022
We gaan vandaag richting Modena (bekend om zijn Balsamico azijn) en dan verder naar Bologna (Marconi Museum) en Toscane. We vertrekken rond 10 uur vanaf de camperplek naast het restaurant richting Modena. Onderweg doen we inkopen en drinken koffie. Op een parkeerplaats bij een heel mooi kerkje vinden we een plek in de schaduw onder de bomen waar we lunchen.
Aan de rand van Modena bevind zich het 400 jaar oude Balsamico bedrijf van de familie Giusti. We bekijken het kleine museum en doen de uitgebreide proeverij. Ook bekijken we de grote vaten waar de Balsamico in wordt bewaard. Ik had het wel eens gehoord, nu kon ik het zelf proeven: Balsamico azijn is echt heel lekker. Er is er een die smaakt naar appelstroop, die kan je bijvoorbeeld over je aardbeien doen. En we hebben ook een gekocht die 2 gouden medailles heeft gewonnen en een beetje tintelt op je tong. Lekker wat flesjes gekocht voor thuis. 🙂
De camping die we hebben uitgezocht en waar we nu staan blijkt helaas een flink stuk voorbij het Marconi Museum. We besluiten om morgen dan maar door te gaan naar Vinci, de geboorteplaats van Leonardo da Vinci. Het Marconi museum doen we een andere keer.
DINSDAG 17 MEI 2022
We hebben ons verplaatst naar Vinci. Daar willen we het museum van Leonardo da Vinci bezoeken. (https://www.museoleonardiano.it/eng) Dat ligt midden in het stadje (zoals alle musea in Italië geloof ik). Boven op een heuvel, het is middag en voor onze begrippen vreselijk warm. We laten een van de campers beneden op de camperplaats achter en gaan met zijn vieren in onze camper naar boven. Aloys zet ons af en vind op korte afstand een parkeerplaats. Het museum bestaat uit 2 gedeelten, dat was 20 jaar geleden niet zo en het maakte toen meer indruk op mij, maar toch wel leuk om weer te zien.
Leonardo da Vinci (1452 – 1519) was een architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver en schilder (Mona Lisa) uit de Florentijnse Republiek, tijdens de Italiaanse renaissance. Hij wordt gezien als een genie.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci
Omdat we naar de Toscaanse wijnstreek Chianti willen zoeken we daar een camping. We vinden er een die zichzelf Glamping noemt en een zwembad heeft dus dat lijkt wel goed. Maar de camping valt tegen, te veel plekjes te dicht op elkaar gepropt, verouderd sanitair, etc. Ook hebben ze een raar kampje gemaakt met 2 Airstreams en een Amerikaanse schoolbus. Blij dat we hier niet in het hoogseizoen staan als alles vol is.
WOENSDAG 18 MEI 2022
Het plan is om door te Chianti te rijden via de SR222. Dat schijnt de mooiste route te zijn. We gaan eerst naar Gaiole waar we een coöperatie van Geografico wijnen bezoeken https://www.chiantigeografico.it/#sectionAnchor0 en wat inkopen doen. Vervolgens naar Radda, dat zo klein is dat we geen parkeerplaats vinden dus gaan we verder via deSR222. Onderweg vinden we een aardige plek om een lunch te maken. In Siena eindigt deze route en doen we wat boodschappen. Ten zuiden van Siena vinden we een prettige camping met een zwembad.
DONDERDAG 19 MEI 2022
We hebben besloten om vandaag een dagje op de camping te doen. Een beetje niksen. En we gaan niet verder naar het zuiden rijden maar morgen richting het westen en dan naar het noorden.
En we besloten om op de camping te gaan eten. Het was wel een vreemd restaurant, bijna aan de rand van het zwembad. Ze hadden bijvoorbeeld geen menukaart maar het menu werd mondeling opgesomd. Maar dan wel in het Italiaans en dat is dus heel lastig. We begrepen dat hij voor ons een koud voorgerecht zou maken, een grote schaal met koud vlees, kaas en tomaatjes. Alles net locale producten, vanmorgen vers ingekocht. En een kleine schaal met avocado met citroen. Stokbrood er bij en rode wijn van het huis. Het zag er geweldig uit, en het smaakte heerlijk. Daarna kwam hij met de hoofdschotel, mixed grill. Ook op een grote schaal, bistecca, varkensvlees en worstjes. Dat was veel te veel, na het voorgerecht hadden we al bijna genoeg. Daarna namen de mannen een ijsje, de vrouwen koffie. Van de prijs hadden we geen idee. Om af te rekenen trok hij een stoel bij en begon op een notitieblokje te schrijven. Voorgerecht. Hij denkt even na… € 25,00. De mixed grill, € 40,00. Twee flessen rode wijn, € 25,00. We noemen op, ook een fles water, koffie, ijs. Dat wuift hij weg en begint op te tellen: 25 + 40 + 25 maakt € 90,00. We zijn lichtelijk verbijsterd, en wanneer we hem extra betalen bedankt hij ons uitvoerig en noemt ons zijn vrienden. Wij begrijpen dat het de eerste avond is dat hij gasten ontvangt in zijn eigen restaurant. Dit diner zal ons nog lang heugen.
VRIJDAG 20 MEI 2022
Vanaf hier besluiten we de route in te korten en niet verder naar het zuiden te rijden maar eerst naar het westen en dan naar het noorden. Zo houden Peter en Lidy meer tijd over voor de thuisreis en wij meer tijd voor Frankrijk. We gaan eerst naar Volterra, parkeren de auto en beklimmen de lange steile trappen. Eerst maar naar het museum van de Etrusken. Dat is kleiner dan we ons herinneren maar misschien komt het door de renovatie van de 2e verdieping. Daarna gaan we pizza eten op het grote plein. Tot slot bezoeken we een winkeltje waar ze producten van Albast verkopen en een werkplaats waar Albast bewerkt tot tot gebruiksvoorwerpen. Ik zie wel wat mooie dingen maar ook veel lelijke dingen en onzin. Maar op de terugweg naar de camperplaats zie ik hele mooie Albasten oorbellen, ik koop meteen 2 paar. En in een kaaswinkeltje heerlijke oude kaas, echte pecorino. Voor het avondeten doen we wat salade, koud vlees en kaas en ik heb een mandje abrikozen. En we hebben witte en rode wijn om uit te kiezen.
ZATERDAG 21 MEI 2022
We verlaten de camping via een erg steile weg naar boven en besluiten richting Lucca te rijden. Maar de stad zelf schijnt niet zo bijzonder te zijn dus dat laten we dan maar zitten. We doen onderweg wat boodschappen en zoeken een camping. Op de eerste camping mag je dit niet en moet je dat zo doen. Daar hebben we geen zin in. Op de volgende camping mogen we zelf weten waar en hoe we aan staan. We kiezen plekken achteraan daar is het vrij rustig maar de plekken zijn niet groot. We eten iets eenvoudigs in het restaurant op de camping. In het hoogseizoen zal het hier vol staan zo dicht bij zee, nu valt het gelukkig mee. Grappig dat de trappen en de wastafels van marmer zijn, het was hier vlak bij Carrara blijkbaar niet zo duur.
ZONDAG 22 MEI 2022
Vandaag scheiden zich onze wegen. Peter en Lidy gaan naar het noorden, wij richting Frankrijk. Daarom ontbijten gezamenlijk buiten het is heerlijk weer.Tijd om te vertrekken maar het uitdraaien van de camper van Peter en Lidy valt nog niet mee. Maar uiteindelijk lukt het toch en rijden we de camping af. Na ca. 20 km gaan we elk een andere kant op. Aloys heeft op de kaart gezien dat we langs Cinque Terre komen. Veel over gehoord en we zijn nu in de buurt. We gaan kijken en parkeren de auto in Levanto en nemen daar de trein naar Vernazza. Dit moet een heel mooi en bijzonder havenplaatsje zijn. Dat is het ook wel, maar dat vinden velen met ons. En zeker op zondagmiddag. We nemen de trein terug en de middag is bijna om daarom gaan we een camping zoeken. Die is snel gevonden, in Deiva Marina. We hebben een aardige plek en koken en eten buiten.
| Bericht | week 1 | week 2 | week 3 | week 4 | week 5 | week 6 |