Kerst in Oberstdorf 2011/2012
Femma en Aloys - van 23 december t/m 7 januari 2012


Terug

Radio
Info
Shack
Antenne

DL/PA3DAT - informatie voor niet-radioamateurs

Femma en ik heb beiden een volledige vergunning als radio-zendamateur.

Daarvoor hebben we begin jaren '80 meerdere examens afgelegd bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, agentschap Telecom. Naast een uitgebreid theoretisch examen over radiotechniek, antennes, frequenties, voorschriften enz. was er het praktisch examen in het geven en opnemen van morsetekens met een snelheid van 12 woorden per minuut.

Geslaagd
Na het slagen voor deze twee examens kregen we beiden een roepnaam (callsign) waaraan we herkenbaar zijn als Nederlandse radioamateurs:

Femma PA3DWK en Aloys PA3DAT

Callsign
Dit is een officiële registratie, een soort kenteken, waarbij de eerste twee letters staan voor Nederland (PA t/m PI). Je kunt dit vergelijken met de registratie van Nederlandse vliegtuigen (bijv. PH-KLM) en Nederlandse schepen (bijv. de Sirius van Greenpeace: PHNA).
Het grootste deel van de zendamateurs, wereldwijd, staat geregistreerd op de Amerikaanse website qrz.com: www.qrz.com/db/pa3dat

In het buitenland
De roepnamen van Duitse radioamateurs (met volledige vergunning) beginnen met DL. Vandaar dat mijn roepnaam in Duitsland DL/PA3DAT is. Voor de Duitse overheid, maar ook voor elke radioamateur waar ook ter wereld die mij ontvangt, is het meteen duidelijk dat ik een Nederlandse radioamateur ben die zich op dit moment in Duitsland bevindt.

Telegrafie
Met morse-telegrafie ben ik nog steeds actief en ik oefen op dit moment met een snelheid van rond de 30 woorden per min. Morse-tekens staan voor letters, cijfers en leestekens, dus de taal (Nederlands, of Engels) maakt niet uit.
In wedstrijden wordt zowel telegrafie als telefonie (spraak) gebruikt. Binnen de contestgroep (een wedstrijdteam) waarvan ik lid ben, 11 man sterk, ben ik één van de vier telegrafisten. Belangrijk dus om het bij te houden. Zie www.pa3fkn.nl.

De zendontvanger
Thuis gebruiken we de laatste jaren onder meer een Japanse zendontvanger merk Yaesu, de FT-847. Deze 100 Watt transceiver beschikt over middengolf, kortegolf, VHF en UHF-banden.

Verbindingen
Tot mijn mooiste verbindingen behoort o.m. een radioverbinding met Tristan da Cunha, een eilandje in de zuidelijke Atlantische Oceaan halverwege Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.
Ook de verbinding met een groep Britse militairen op Antarctica was voor mij heel bijzonder.

Femma
Femma is jarenlang niet actief geweest op de kortegolf, maar maakte in de zomer van 2009 haar rentree met een mooie verbinding met OX6YL, een groep van 6 vrouwelijke zendamateurs, op expeditie naar Groenland.

OX6 is Groenland, een YL (Young Lady) is een vrouwelijke zendamateur. Vandaar de speciale callsign OX6YL. De 6 dames waren afkomstig uit Noorwegen (2x), Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Italië.

Terug naar de voorpagina...
 



© 1999 - 2012 Femma & Aloys